Pengguna Tiktok Dalam Bahaya! Mulai 2 Julai Ini Dasar Privasi Baru Gugat Keselamatan

Menerusi undang-undang baru yang diumumkan oleh pihak Tiktok buat pengguna di Korea, perubahan polisi privasi Korea yang berkuat kuasa 2 Julai bakal mengumpul objek, lanskap, ciri muka dan suara dalam imej yang muncul dalam kandungan pengguna.

Aplikasi TikTok yang dikendalikan oleh syarikat China ByteDance, telah menyemak semula dasar pemprosesan maklumat peribadinya untuk mengumpul wajah dan suara pengguna.

Tiktoker popular Korea

“Kami boleh mengumpul maklumat mengenai objek, landskap, muka dalam imej, ciri badan, dan suara dalam audio yang muncul dalam kandungan pengguna,” kata dasar yang disemak semula TikTok yang diumumkan pada ke-7 Jun 2021.

Menurut pindaan itu, pengumpulan maklumat, yang akan berkuat kuasa pada 2 Julai, akan digunakan untuk perbincangan kandungan, klasifikasi demografi, cadangan kandungan dan pengiklanan, dan maklumat peribadi langkah-langkah bukan pengenalan.

Terdahulu, TikTok juga mengubah dasar privasinya untuk pengguna TikTok Amerika Syarikat dan global.

Mengenai dasar yang berubah-ubah, media IT A.S. The Verge menegaskan bahawa terma yang digunakan oleh TikTok adalah samar-samar dan tidak dapat menjelaskan dengan jelas mengapa maklumat biometrik harus diakses.


Pengguna aplikasi ini diharap supaya lebih berhati-hati dalam menggunakan aplikasi tersebut kerana ia mungkin membawa padah dan keselamatan anda diragui.

Kongsikan artikel ini