Cara Mudah Mengatasi “Jet Lag” Ketika Melancong ke Luar Negara

Banyak orang merancang perjalanan ke luar negara untuk menggunakan cuti emas yang akan datang atau sisa-sisa cuti yang mereka miliki. Melancong ke luar negara selalu membawa kegembiraan, tetapi dengan persekitaran yang baru, terutamanya jika ia adalah perjalanan jarak jauh, masalah “jet lag” yang disebabkan oleh perubahan masa boleh menjadi sumber kebimbangan. Walaupun nasihat untuk “tidak tidur semalaman” biasa didengar sebagai cara untuk beradaptasi dengan cepat, menahan tidur ketika anda sudah letih bukanlah perkara yang mudah dilakukan.

Bagi para pelancong yang menghadapi masalah ini, berita baik telah diumumkan secara saintifik. Hasil kajian baru-baru ini telah mendedahkan bahawa terdapat cara mudah dan praktikal untuk beradaptasi dengan cepat kepada perbezaan masa yang biasanya lebih pantas daripada yang kita bayangkan.

Menurut penyelidik dari Universiti Northwestern dan Institut Penyelidikan Santa Fe di Amerika Syarikat, rahsia untuk beradaptasi dengan cepat kepada perbezaan masa adalah dengan mengawal waktu makan. Para penyelidik telah mengesyorkan tiga langkah berikut:

  1. Untuk beradaptasi dengan zon masa baru, bangun lebih awal daripada biasa dan sarapan dengan lebih banyak makanan pada waktu pagi. Jika anda ingin beradaptasi dengan lebih cepat, sarapan adalah waktu makan yang paling penting.
  2. Tetapkan waktu makan yang tetap dan elakkan daripada selalu mengubah masa makan.
  3. Hindari makan berlebihan dan makan tengah malam.

Menurut ScienceAlert, penyelidik-penyelidik mengesyorkan untuk mengikuti proses ini selama tiga hari apabila tiba di destinasi yang perbezaan masa zon. Ini adalah untuk mengatur semula jam biologi anda. Jam biologi kita mempengaruhi kitaran tidur, aktiviti hormon, suhu badan, penghadaman, dan banyak lagi fungsi penting dalam tubuh.

Menurut New York Post, kajian ini juga menyentuh bahawa kemampuan untuk beradaptasi dengan perbezaan masa mungkin mengambil masa yang lebih lama apabila kita menjadi lebih tua. Mereka menjelaskan bahawa “secara umumnya, semakin tua kita, mungkin kita perlu mengikuti proses ini (selama lebih dari tiga hari).”

Jadi, bagi mereka yang merancang untuk melancong ke luar negara, cara mudah ini untuk mengatasi “jet lag” mungkin adalah jawapan kepada semua keresahan masa yang anda miliki. Selamat melancong!

Kongsikan artikel ini