Lelaki Pakai Pad Ke? Wanita Naik Angin Iklan Tuala Wanita Seolah-olah Menyasarkan Lelaki

Gambar iklan untuk tuala wanita yang dijual oleh sebuah syarikat telah mencetuskan kontroversi ke atas wanita yang membantah seksual.

Bulan lalu, sebuah syarikat menyiarkan gambar model sedang beryoga dengan mengenakan tuala wanita di laman Instagram. Syarikat itu menyiarkan foto dan mempromosikan produk dengan berkata, “Ia meliputi dengan selesa apabila duduk atau berbaring untuk masa yang lama.”

Walau bagaimanapun, sesetengah netizen wanita menyatakan pandangan negatif mereka, dengan berkata, “Di manakah orang yang memakai tuala wanita?” dan “Saya ragu-ragu dengan promosi dan iklan yang ditujukan kepada wanita.” Terdapat juga spekulasi bahawa “perancang pengiklanan jelas untuk lelaki.”

Terdapat juga banyak aduan di laman jualan syarikat tersebut. Warganet menyatakan hasrat mereka untuk memboikot produk itu, dengan berkata, “Ia adalah kali pertama saya melihat objektif seksual menerusi haid.”

FOTO KONTROVERSI- SUMBER NAVER

Kemudian pada 10 Julai 2021, syarikat itu menyiarkan permohonan maaf di laman sosial.

“Kami memohon maaf atas sebarang kesulitan yang timbul terhadap gambar model Semalam. Imej model ini telah digunakan dalam halaman produk sejak pelancarannya pada Mei,”  Jelas syarikat berkenaan.

Tiga bulan kemudian, halaman jualan di sosial media dan kedai serbaneka di luar talian mengadu dengan mengatakan bahawa ia menggunakan bahasa kesat, gangguan seksual, dengan pelbagai komen berniat jahat dan mesej yang berkaitan dengan “seksual sasi lelaki”, dan “penurunan hak asasi manusia wanita”.


“Dalam pada itu, kebanyakan produk sepanjang malam yang dikeluarkan sebagai produk siap sedia telah tertumpu kepada wanita dengan badan yang agak kecil. Selepas mendengar bahawa sukar untuk memakainya, kami mengeluarkan produk bersaiz besar dan menyiarkannya di halaman produk untuk membangunkan produk yang selesa untuk wanita hamil. Kami tidak mempunyai niat untuk menyebabkan konflik jantina,” katanya.

” Tidak ada apa-apa yang akan membantu meningkatkan jualan dengan sengaja mendedahkan produk yang digunakan oleh wanita kepada lelaki. Walau bagaimanapun, kami akan mengkaji secara dalaman gambar model sensasi itu selepas menerima pendapat yang anda berikan kepada kami.“ Kami berharap anda akan berhenti mengganggu operasi dengan menghubungi model dan kedai luar talian. Kami sedang mengumpul data, dan jika ia diteruskan, kami akan meminta siasatan dan mengambil tindakan undang-undang terhadap penjenayah itu, ” jelas wakil syarikat.

Kongsikan artikel ini