Korea Bakal Luluskan Pertukaran Jantina Buat Pertama Kali Tapi…

Mahkamah pertama kali memutuskan bahawa pembetulan jantina adalah mungkin tanpa pembedahan penyingkiran keupayaan pembiakan atau pembedahan plastik kemaluan luaran.

Ia adalah keputusan bahawa penyingkiran keupayaan pembiakan yang tidak dapat dipulihkan seperti histeria bukanlah keperluan penting untuk pembetulan jantina.

Menurut bulat suara undang-undang pada 22 Oktober, bahagian kedua Mahkamah Keluarga Suwon (Ketua Hakim Moon Hong-joo) meluluskan pembetulan jantina dalam kes seorang transgender berusia 20-an pada 13 Oktober 2021

Dilahirkan sebagai seorang wanita pada tahun 2000, A mula mengenali dirinya sebagai seorang lelaki di tingkatan tiga sekolah menengah dan didiagnosis dengan perubahan jantina di Jabatan Kesihatan Mental pada tahun 2019.

foto hiasan serial monster korea

Kemudian menjalani mastectomy di kedua-dua belah pihak, dan penampilan dan suaranya menjadi maskulin melalui terapi hormon lelaki.

Dia tidak menjalani pembedahan kemaluan lelaki, tetapi dia telah hidup sebagai lelaki dengan pakaian lelaki dan bentuk rambut.

Pada Disember 2019, A memfailkan permohonan kepada mahkamah untuk pembetulan daftar hubungan keluarga untuk menukar jantina undang-undang kepada lelaki untuk disesuaikan dengan identiti jantinanya.

Perbicaraan pertama menolak permohonan A pada April tahun lalu, dengan berkata, “Pemohon menerima mastectomy di kedua-dua belah pihak antara langkah perubatan untuk perubahan seks, tetapi tidak menerima pengekstrakan ovari rahim, jadi dia mempunyai unsur fizikal sebagai seorang wanita.”

foto hiasan serial monster korea

Walau bagaimanapun, penghakiman mahkamah rayuan adalah berbeza.

Mahkamah rayuan berkata, “Meminta penyingkiran kebolehan pembiakan yang tidak dapat dipulihkan seperti autophagy menyebabkan sekatan berlebihan terhadap penentuan diri, hak peribadi, dan hak untuk tidak merosakkan badan untuk diiktiraf sebab pembetulan jantina.

Beliau juga berkata, “Nampaknya tidak mungkin pemohon akan mahu peralihan semula kepada seorang wanita kerana kepuasan yang jelas dengan penampilan maskulin semasa,”

foto hiasan serial monster korea

“Sukar untuk menyimpulkan bahawa dia telah benar-benar kehilangan keupayaan pembiakannya sebagai seorang wanita, tetapi itu tidak membahayakan kestabilan hubungan statusnya.”

Empati dari Yayasan Hak Asasi Awam bagi pihak tuntutan mahkamah menjelaskan bahawa keputusan itu dilaksanakan buat kali pertama di Korea hasil semakan Mahkamah Agung terhadap garis panduan pengendalian hal ehwal berkaitan permohonan pembetulan jantina oleh golongan transgender pada Februari tahun lalu.

foto hiasan serial monster korea

Semakan garis panduan itu telah mengubah kemungkinan pembentukan kemaluan luaran, kehilangan keupayaan pembiakan, dan penukaran daripada ‘kriteria kebenaran’ kepada ‘rujukan’ untuk pembetulan jantina, kata Mahkamah Keluarga Suwon dalam satu kenyataan akhbar.

Kongsikan artikel ini