Bidan Marah Wanita Mengandung Pakai T-Shirt!

Bolehkah saya memakai kemeja-T semasa mengandung?

 

Seorang wanita Britain bernama Kaira Valentina dimarahi oleh seorang bidan (seorang pekerja perubatan yang membantu wanita hamil meyambut kelahiran normal dan menyediakan panduan kesihatan untuk bayi baru lahir) semasa mengandung. Ini kerana dia memakai kemeja-T semasa hamil.

 

Kaira Valentina membuat video ini dan mengeluarkannya di TikTok. Sehingga hari ini, Kaira Valentina berkata, “Bidan memandang saya dengan kemeja-T dan berkata, ‘Anda tidak boleh memakai pakaian seperti itu.’ Dia berkata, “Anda perlu memakai seluar dalam yang lebih besar.” “Dia bahkan tidak menjelaskan mengapa dia harus sebegitu”

Ramai wanita bersimpati dengan meninggalkan komen. Seorang pengguna berkata, “Saya terus memakai kemeja-T semasa mengandung dan saya mendengar perkara yang sama.”

 

Pengguna lain berkata, “Saya telah hamil selama 37 minggu, dan saya tidak boleh memakai apa-apa selain kemeja-T.”

 

Kaira Valentina akhirnya menukar bidannya dan melahirkan seorang anak perempuan yang sihat pada Julai lalu.

 

Kemudian bolehkah saya memakai kemeja-T semasa mengandung? Saya mendengar pakar ‘ Christine Greves, seorang pakar obstetrik dan pakar sakit puan di Florida, berkata, “Ia benar-benar selamat untuk memakai kemeja-T semasa hamil. Ini soal rasa peribadi,” katanya.

 

Christine Greves berkata, “Adalah penting bagi ibu untuk memakai pakaian yang selesa. Jika anda suka kemeja-T anda, teruskan memakainya,” jelasnya.

 

Walau bagaimanapun, terdapat juga seluar dalam yang diperbuat daripada bahan untuk mengelakkan semasa mengandung. Ia adalah seluar dalam sutera. Sama ada kemeja-T atau bertingkat rendah, reka bentuk itu sendiri tidak begitu penting. Walau bagaimanapun, bahan seluar dalam adalah penting.

 

Adalah lebih baik untuk memilih bahan kapas dengan aliran udara yang baik. Bahan sutera boleh meningkatkan risiko jangkitan akibat penyejatan kelembapan yang lemah.”

Kongsikan artikel ini