Atlet Korea, Woo Sang Hyeok Pecah Rekod Olympics 2020 Dapat Ganjaran Cuti Askar!

Atlet Korea Woo Sang Hyeok yang berusia 25 tahun dan memecah rekod baru di Olympics 2020 menerima ganjaran dari pihak ketenteraan kerana dia masih bertukar sebagai askar.

Menurut seorang pegawai tentera pada 17 Ogos 2021, unit sukan tentera Korea Selatan memutuskan untuk memberikan cuti ganjaran selama tujuh hari kepada tiga orang, termasuk penerjun tinggi Woo Sang-Hyeok, penembak Kim Moses, dan atlet bola sepak Park Ji-soo (Lee Sang-soo).

Dua anggota unit yang sama, termasuk sarjan Bae Sang-hee dan jurulatih ragbi Seo Cheon-oh, akan diberikan cuti ganjaran selama lima hari.

Woo Sang Hyeok

Ini adalah keputusan di bawah Perkara 13 (Cuti Khas) Dekri Penguatkuasaan Akta Asas Mengenai Status dan Perkhidmatan Askar. Ordinan penguatkuasaan menetapkan bahawa “seorang komander boleh memberikan cuti ganjaran 10 hari kepada seorang askar yang telah berkhidmat sebagai contoh.”


Mengikut peraturan berkaitan, percutian itu akan digunakan memandangkan jadual individu tentera dan kadar kehadiran tentera.

Keputusan ganjaran itu berdasarkan pertimbangan walaupun atlet tidak memenangi pingat dalam pertandingan itu. Ia perlu untuk menggalakkan kerja keras atlet dalam keseluruhan proses, daripada dipilih sebagai wakil Olimpik untuk bermain permainan sebenar di Korea.

Woo Sang Hyeok

Sebagai contoh, atlet Woo Sang-hyuk yang hanya dapat tempat ke empat dalam acara trek terbaik & prestasi padang di Korea.

Sementara itu, unit ini merancang untuk mengadakan majlis sambutan pulang  pada 18 Ogos dan memberi pujian kepada komander unit.

Namun, acara menyambut itu diadakan sedikit lewat kerana Woo Sang-hyuk pulang ke tanah air pada 3 Ogos selepas Olimpik. Jadi ia ditangguhkan kerana dia menjalani kuarantin diri selama dua minggu mengikut garis panduan kuarantin.

Kongsikan artikel ini