Doktor Jepun: Kunyit Dalam Kari, Minum Kopi & Teh Hijau Bantu Atasi Obesiti

Menurut Forum Komunikasi Makanan Korea (KOFRUM), pasukan Dr. Ohishi Tomokazu dari BIKAKEN di Shizuoka, Jepun, mendakwa polifenol (antioksidan) seperti asid chlorogenic dalam kopi dan curcumin dalam kari membantu melegakan obesiti.

Mereka mengatakan bahawa makan kari, minum kopi dan teh hijau boleh membantu anda menurunkan berat badan. Polifenol dalam kopi adalah asid chlorogenic. Secawan kopi mengandungi asid chlorogenic antara 20 hingga 675£.

Pasukan penyelidik menekankan bahawa ia menghapuskan tekanan oksidatif sel-sel polifenol dalam kopi dan kari serta menunjukkan kesan anti-obesiti. Sebagai contoh, kajian pada 137 pesakit hati berlemak bukan alkohol mendapati penggunaan kopi menurunkan obesiti dan rintangan insulin.

Dalam kajian 232 wanita Jepun berumur 40 hingga 65 tahun, semakin tinggi penggunaan kopi harian, semakin rendah BMI (indeks jisim badan), ukuran obesiti. Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal antarabangsa 2020 Nutrients, penggunaan kopi yang lebih tinggi, mengurangkan risiko obesiti dalaman dan sindrom metabolik sebanyak 30%.

Manakala Curcumin dalam kunyit, bahan utama dalam kari, juga disebutkan.

Dalam pendedahan itu, para penyelidik berkata,

“Kami menyediakan curcumin kepada 44 orang yang gemuk (BMI 25.0-29.9) dan diagnosis dengan sindrom metabolik selama 30 hari, dan mendapati bahawa lebih daripada 2% penurunan berat badan telah disahkan.”

Hasil kajian diterbitkan dalam jurnal antarabangsa “Molekul” pada bulan Januari 2021.

Kongsikan artikel ini