Biar Betul? Harga Bil Elektrik, Air, Makan & Barang Runcit Mengejutkan

Minat masyarakat antarabangsa untuk tinggal di Korea Selatan semakin membara walaupun pendedahan kehidupan orang Korea telah didedahkan satu per satu. Malah, mereka bukannya tidak percaya dengan pendedahan tersebut. Sebaliknya, mereka berpegang lain orang lain caranya.

Kali ii, KOREA BUZZ ini berkongsi pula purata kos sara hidup yang melibatkan bil elektrik, bil air, makanan dan barangan harian. Sesungguhnya, sama seperti sewa rumah, ia juga tergantung kepada wilayah tempat tinggal anda di Korea Selatan.

Sesungguhnya, utiliti Kos Utiliti di Korea Selatan tidaklah setinggi duit sewa bulanan rumah atau bilik anda. Kebanyakan utiliti seperti gas, elektrik, air kecuali internet disediakan melalui kerajaan.

Secara amnya, jumlah utiliti menelan belanja lebih daripada KRW 100,000 sebulan. Harga makanan dan alkohol pula agak berpatutan. Bangsa asing yang tinggal di Korea pasti terkejut apabila mendapat tahu salah satu barangan yang paling mahal untuk dibeli adalah sebotol wain.

Ini pula senarai barang runcit di Korea

Susu KRW 2,500
Satu paun dada ayam KRW 4,800
Sedozen telur  KRW 3,100
tomato satu paun KRW 3,000
epal satu paun  KRW 3,500
Satu paun tomato KRW 3,000
Satu paun kentang KRW1,900
Arak domestik KRW 2,600 2.25
Satu botol wain KRW 16,000

Bagi yang gemar makan di luar, pasti anda terkejut kerana kos purata makan luar bagi dua orang mencecah KR 20,000. Manakala makan malam di restoran yang bagus menelan belanja sekitar KRW 56,000.

Makan Di Luar Kos Makan Malam di restoran murah untuk dua orang akan menelan belanja purata 20,000 KRW (17 USD). Makan malam di restoran yang bagus akan sekitar 56,000 KRW (50 USD).

Apa yang pasti, sama seperti sewa rumah, jika anda pandai dan berbelanja di kawasan yang strategik atau lebih tepat kos murah, perbelanjaan harian anda juga lagi murah.

Kongsikan artikel ini