Ahmad Bogum Mati Hidup Semula Dengan Guna AI!  

Selepas 2 tahun, dia kembali dengan karya baru. Tapi, tiada tanda-tanda cemas pada dirinya. Dia senyum ceria dan beri salam. Setiap kata-katanya penuh keyakinan.

Selepas habis khidmat tentera, dia terus sambung belajar di peringkat sarjana. Macam pelajar lain, dia menulis tesis dan graduasi. Langkah seterusnya juga agak mengejutkan, dia mencabar diri dengan teater kecil.

“Saya nak jadi orang yang serba boleh. Jadi saya buat diri sendiri susah. Kalau tak berkembang, kita akan ketinggalan. Saya sentiasa belajar dan cuba berkembang.”

‘Wonderland’ mengisahkan dunia di mana perkhidmatan ‘Wonderland’ yang menghidupkan semula orang yang telah mati menggunakan AI menjadi rutin. Kita boleh bertemu semula dengan orang tersayang melalui panggilan video.

Park Bo-gum memainkan watak Tae-ju. Tae-ju terlantar di ICU selepas kemalangan. Teman wanitanya, Jeong-in (lakonan Suzy), menghidupkan kembali Tae-ju di ‘Wonderland’. Suatu hari, Tae-ju bangun dari koma secara ajaib.

Penggambaran dilakukan sebelum dia masuk tentera. Akibat pandemik COVID-19, ia mengambil masa 4 tahun untuk ditayangkan. Park Bo-gum berkata, “Ini adalah karya yang dinantikan sejak lama. Saya gembira akhirnya ia ditayangkan.”

“Walaupun ditayangkan lewat, saya rasa itu perkara baik. Sekarang kita hidup dalam zaman di mana ‘Wonderland’ boleh jadi kenyataan. Saya harap mesej yang kami nak sampaikan dapat diterima dengan baik.”

Park Bo-gum tertarik dengan mesej ‘Wonderland’ dan memutuskan untuk menyertai. Bolehkah kesedihan kehilangan orang tersayang diatasi dengan teknologi? Bolehkah kita mengatasinya? Pertanyaan ini membuatkan dia tertarik.

Katanya, “Masa penggambaran, saya rasa saya akan mendaftar perkhidmatan itu. Tapi mungkin itu adalah keinginan dan sikap mementingkan diri saya. Kalau teknologi menggantikan tempat orang yang telah pergi, hati akan rasa kosong.”

Park Bo-gum memainkan 3 versi watak Tae-ju. Tae-ju yang dicintai Jeong-in di masa lalu, Tae-ju sebagai AI, dan Tae-ju yang bangun dari koma dengan kekeliruan identiti.

Park Bo-gum menjelaskan, “AI Tae-ju dibina berdasarkan kenangan bahagia dan ceria dari masa lalu. Saya berlakon seolah-olah dia bukan AI, tapi manusia. Saya gabungkan semua sisi ceria dan aktif Tae-ju.”

Tae-ju yang kembali dari koma lebih memfokuskan kepada kekeliruan. “Saya nak tunjukkan betapa bingungnya Tae-ju setelah tahu identiti sebenar AI Tae-ju. Dia keliru mana satu dirinya yang sebenar.”

AI Tae-ju membangunkan Jeong-in setiap pagi dan bercakap dengan mesra. Tapi Tae-ju yang kembali dari koma agak terumbang-ambing. Dia menjemput orang tak dikenali ke rumah untuk berpesta dan dituduh sebagai pembakar.

Park Bo-gum mula bertanya balik. “Awak rasa Tae-ju yang bakar api tu?” Apabila dijawab “tak”, dia sambung, “Saya pun rasa bukan dia yang bakar api.”

“Saya tanya pengarah juga. Pengarah kata ‘elektrik yang terbakar dan Tae-ju tak dapat jangka apa yang akan terjadi.’ Tapi saya cuba beri wajah yang penuh kekeliruan.”

Park Bo-gum dan Jeong-in adalah pasangan kekasih, tapi hubungan mereka rapat seperti keluarga. Mereka membayangkan latar belakang kisah mereka. Bagaimana mereka jadi pasangan, dan bagaimana hubungan mereka berkembang.

“Saya rasa mereka adalah keluarga kepada satu sama lain. Kedua-duanya kehilangan ibu bapa pada usia muda, mula bercinta sejak sekolah menengah, dan bergantung antara satu sama lain seperti keluarga.”

Filem ini menggunakan format berantai, jadi kisah penuh Jeong-in dan Tae-ju tidak dapat disampaikan. Bagaimana nak sampaikan emosi yang terpotong?

“Saya dan Suzy banyak berbincang. Kami nak tunjuk hubungan mereka yang tidak terdapat dalam skrip. Saya cadangkan ambil gambar setiap kali bertemu. Tae-ju mungkin menunjukkan cintanya melalui gambar.”

Mereka menggambarkan hubungan yang lebih dari cinta, seperti keluarga. Perasaan Jeong-in yang putus asa apabila Tae-ju dalam koma, dan kebingungan Tae-ju melihat perubahan dalam hubungan mereka. Semua ini dilakoni dengan mendalam dalam masa yang singkat.

Park Bo-gum berkata, “Suzy melampaui bayangan saya tentang Jeong-in. Saya dapat rasakan betapa dia mencintai karya ini. Ini pertama kali saya berbincang mendalam dan bekerja dengan begitu baik dengan seseorang. Saya rasa dia benar-benar mencintai wataknya.”

Walaupun ini karya 4 tahun lalu, setiap babak masih segar dalam ingatan Park Bo-gum. Setiap momen dengan Tae-ju dan Jeong-in diingatinya dengan jelas. Kecintaan terhadap karya ini yang membuatkan ia mungkin.

Semasa dalam tentera, kecintaan Park Bo-gum terhadap lakonan semakin mendalam. Katanya, “Di tentera, saya ada masa untuk merenung diri sendiri. Masa untuk beri semangat kepada diri sendiri. Banyak perkara yang saya nak buat lepas pulang.”

“Selepas balik, saya tulis tesis, graduasi sarjana, cuba teater muzikal, dan berlakon dalam ‘Gyeongseong Creature’ di Netflix. Saya nak cuba aksi dan dapat peluang dalam drama ‘Good Boy’ sebagai peninju. Apa lagi yang awak nak tengok dari saya?”

Park Bo-gum sentiasa mencabar diri dan berkembang. Katanya, “Saya nak berlakon dalam karya yang boleh ditonton dengan seronok oleh anak dan keluarga saya suatu hari nanti. Saya nak jadi pelakon yang lebih baik.”

AI Tae-ju dihasilkan dengan mengambil sisi positif Tae-ju sebenar. Begitu juga Park Bo-gum, walaupun bukan AI, dia tetap dengan sikap positifnya. Dia punya kepekaan dan kebaikan yang mempesonakan. Itulah pelakon yang dia impikan untuk jadi.

“Saya rasa paling kuat masa buat muzikal. Setiap kali di atas pentas, saya berkongsi perasaan dan menangis. Saya risau kalau kehilangan perasaan ini. Tapi saya sedar saya berlakon dengan penuh hidup. Saya rasa bahagia. Saya nak jadi pelakon yang tak lepaskan walau perasaan kecil.”

 

Kongsikan artikel ini