Akhirnya 3 Atlet Taekwondo Dijatuhi Hukuman Atas Tuduhan Bunuh Lelaki Di Sebuah Kelab

Tiga Atlet Taekwondo Umur 20-an didapati bersalah atas tuduhan membunuh seorang lelaki di kelab.

Ketua Hakim Negara, Kim Sun So dari bahagian pertama mahkmah Agung mengesahkan pada 19 Mei 2021 bahawa keputusan asal penjara sembilan tahun untuk Lee (22) dan Oh (22) atas tuduhan membunuh. Manakala Kim (22), yang didapati bersama-sama dengan mereka dijatuhi hukuman penjara sembilan tahun apabila dia telah menarik balik rayuannya pada Februari 2021.

Lee dan lain-lain didakwa menyerang dan membunuh mangsa bersama-sama berhampiran sebuah kelab di Hwayang-dong, Gwangjin-gu, Seoul, sekitar jam 3 pagi pada 1 Januari 2020.

Mereka mempunyai perbalahan dengan mangsa di kelab, dan apabila pekerja kelab menghentikan perjuangan, mereka membawa mangsa ke luar sehingga jatuh di jalan raya dan meneruskan serangan terhadap mangsa. Mangsa telah dibawa ke hospital oleh orang awam tetapi mangsa meninggal dunia kerana masalah pendarahan.

Gambar Hiasan Naver.com

Mereka ditangkap atas tuduhan menyebabkan kecederaan dan kematian. Pun begitu, pihak pendakwa raya mendakwa mereka dengan kes pembunuhan secara sengaja. Sebaliknya, peguam telah membantah bahawa jenayah itu tidak boleh diguna pakai dan mengatakan ia hanya serangan yang tidak disengajakan dan bahawa dia tidak mempunyai niat untuk membunuh.

Sebagai tindak balas, mahkamah perbicaraan pertama memutuskan bahawa pembunuhan itu tidak ditulis.

“Defendan semua adalah atlet taekwondo terlatih secara profesional, dan risiko memukul seperti menendang jauh lebih tinggi daripada orang awam,” Jelas pendakwa raya.

Mahkamah rayuan menolak rayuan mereka yang menafikan tuduhan pembunuhan itu. Mahkamah Agung juga mengesahkan tempoh penjara sembilan tahun.

“Hakim asal tidak salah faham undang-undang mengenai niat membunuh dan undang-undang biasa mengenai konspirasi.”

Kongsikan artikel ini