Bintang Bola FC Barcelona, Baek Seung Ho Dituduh Pengkhianat Bola Sepak Korea!

Pemain tengah pasukan Spain FC Barcelona dari Korea Selatan, Baek Seung Ho dilanda kontroversi terhadap persetujuan kontrak dengan Suwon Samsung sewaktu dia belajar di Spain.

Baek Seung Ho menghadapi kontroversi atas pelanggaran kontraknya. Perkara tersebut berlaku sewaktu dia cuba kembali ke Liga-K. Pemain muda ini difahamkan telah diumumkan keluar dari pasukannya itu. Malah, beliau dikatakan sudah menolak dengan K- League dan sedang berunding untuk bermain dengan Jeonbuk.

Sebelum kontroversi ini melanda, Jeonbuk diberitahu berusaha kerasa untuk mengambil Seung Ho dalam pasukan mereka memandangkan dia mempunyai kualiti dan kemahiran bintang bola sepak. Bagaimanapun, usaha itu menghadapi masalah apabila Seung Ho dikatakan telah bersetuju untuk menyertai Suwon Samsung sebelum dia menyertai pasukan remaja FC Barcelona.

Menurut informasi yang telah dimaklumkan pihak Suwon, Seung Ho telah menerima sejumlah wang sebaganyak 300 Juta won yang dibahagikan 100 Juta won selama tempoh tiga tahun sebagai syarat untuk dia memasuki pasukan tersebut dan meninggalkan Barcelona pada 2010.

Pun begitu, sewaktu Seung Ho tandatangani kontrak dengan pasukan Barcelona, dia telah menulis perjanjian dengan mengatakan secara tidak sengaja menyertai Suwon apabila kembali ke Liga K.

Berdasarkan perjanjian itu, Suwon mendakwa kemasukan Baek Seung-ho ke Jeonbuk adalah mustahil. Sesetengah pengkritik mengatakan bahawa tingkah laku Baek Seung-ho adalah pengkhianatan Suwon, yang menyokong sejumlah besar wang semasa pemudanya.

Jeonbuk juga berkata, sukar untuk merekrut Baek Seung-ho sehingga masalah dengan Suwon diselesaikan.

Sebaliknya, Seung-ho membalas, “Dalam proses menulis perjanjian kedua, Suwon memutuskan untuk tidak memberikan sokongan tambahan, jadi perjanjian itu tidak mempunyai kesan undang-undang.”

Nama Baek Seung Ho popular dibibir peminat bola sepak Korea kerana dia dianggap sebagai pelapis dan harapan arena sukan bola sepak selepas Son.

Kongsikan artikel ini