Berita Buruk untuk Jurulatih Kim Pan-gon… “Mereka akan cuba bunuh saya”

Jurulatih pasukan bola sepak kebangsaan Malaysia, Kim Pan-gon, sedang menghadapi krisis.

Pada 15 Januari 2024, semasa perlawanan Kumpulan E antara Malaysia dan Jordan di peringkat kumpulan Piala Asia 2023 AFC yang diadakan di Stadium Al Janoub, Al Wakrah, Qatar, jurulatih Malaysia Kim Pan-gon menunggu perlawanan bermula.

Pasukan bola sepak kebangsaan Malaysia, yang diketuai oleh Jurulatih Kim, akan menentang Taiwan dalam perlawanan terakhir Kumpulan D dalam kelayakan Asia untuk Piala Dunia FIFA 2026 di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada 11 Jun 2024.

Dalam sidang media yang diadakan pada 10 haribulan di pusat latihan Persatuan Bola Sepak Malaysia di Kelana Jaya, Selangor, sebelum perlawanan menentang Taiwan, Jurulatih Kim berkata, “Saya tahu perlawanan menentang Taiwan adalah perlawanan paling penting untuk kedudukan saya. Jika saya tidak mencapai sasaran, semua orang akan cuba bunuh saya. Saya pasti tentang itu.”

Beliau menambah, “Sukar untuk membayangkan pasukan kebangsaan Malaysia tidak mencapai sasaran yang kami impikan. Kadang-kadang, saya rasa tekanan yang amat besar. Tetapi ini adalah situasi di mana kami tidak boleh berundur. Saya beritahu pasukan ini adalah ‘permainan maut.’ Misi kami bukan sahaja untuk menjaringkan banyak gol tetapi mesti menjaringkan gol pertama. Jika tidak, kami tidak boleh mencapai apa-apa.”

Beliau turut berkata, “Kami akan mengambil risiko dan bermain perlawanan. Tetapi kami rasa ini akan berjaya. Oleh itu, kami akan membuat beberapa penyesuaian hari ini dan berusaha untuk mara ke pusingan ketiga kelayakan walaupun dalam situasi yang sukar.”

Jurulatih Kim memulakan tugas sebagai jurulatih pasukan kebangsaan Malaysia pada Januari 2022. Dalam masa lima bulan selepas dilantik, beliau berjaya membawa pasukan ke peringkat akhir Piala Asia 2023 AFC, mencapai 24 pasukan teratas. Ini adalah kali pertama Malaysia layak dalam tempoh 16 tahun sejak 2007 dan pertama kali layak secara sendiri dalam tempoh 43 tahun sejak kelayakan automatik sebagai tuan rumah.

Dalam perlawanan akhir menentang pasukan kebangsaan Korea, yang diketuai oleh Son Heung-min (Tottenham) dan Lee Kang-in (Paris Saint-Germain), pasukan Malaysia mempamerkan permainan pantas dan kemampuan menekan, berakhir dengan keputusan seri 3-3 dan memperoleh satu mata menentang pasukan Korea.

 

Kongsikan artikel ini