Tanda Taasub Kurus, Isteri Aktor Joon Jin Mo Berstatus Pakar Perubatan Dedah Bahaya Diet!

Min Hye-yeon, pakar perubatan keluarga, memberi amaran tentang bahaya “diet satu makanan.” Min Hye Yeon yang juga dikenali sebagai isteri kepada aktor terkenal Joon Jin Mo berkongsi tentang bahaya diet di laman youtube Doctor Hye Yeon yang disiarkan pada 10 Jun 2021.

“Jika anda makan satu makanan saja, mudah untuk keseimbangan dalam nutrien. Satu diet makanan menghalang serotonin atau pelbagai neurotransmitters,” katanya.

Dalam pada itu, pakar juga sering memberikan pendapat berikut iaitu adalah terbaik bagi anda berkongsi cerita atau makan makanan seimbang tiga kali sehari. Anda perlu lebih tegas pada diri anda jika anda ingin menurunkan berat badan. Anda juga hanya perlu mencari cara yang realistik untuk kekal sihat.


Untuk makluman, jumlah pesakit yang dirawat untuk anorexia di Korea dari 2015 hingga 2019 adalah wanita muda dalam remaja(14.4%) dan wanita berusia dalam 20-an (11.4%) yang mana mereka adalah yang paling taasub dengan badan kurus.

Suaminya yang bergelar pelakon- foto naver

Bersandarkan kajian tersebut, pakar Min Hye Yeon mereka yang terletak dalam kategori ini sering berfikir sama ada mahu diet berulang kali, semak kalori dan nutrisi setiap masa, kekerapan nilai berat dan tekanan sehari serta rasa bersalah apabila makan. Jika inilah yang bermain difikiran, makan anda terdiri dari obsesi diet.

“Obsesi diet sebagai dari obses fizikal. Salah pandang pada fizikal boleh membawa ke arah tekanan makanan seperti anoreksia dan bulimia. Ia sangat bahaya untuk badan dan kesihatan mental,” ujarnya.

Sementara itu, berfikir saya rasa badan gemuk sudah cukup menggambarkan anda mengalami tekanan makanan. Anda perlulah mempunyai pandangan yang betul tentang kesihatan badan.

DIhari bahagia mereka- Foto Naver

“Sekiranya apa yang anda fikirkan tidak berkesan, pergilah berjumpa dengan pakar perubatan. Jika anda ada insiatif untuk mengatasinya, anda boleh membetulkan keadaan dengan terapi tingkah laku dan perubatan,” jelasnya.

Perkongsian beliau mendapat impak luar biasa dan menerima pelbagai reaksi yang positif. Malah, ada juga yang berterima kasih dan sedar sebaik saja mendengar penjelasannya.

Kongsikan artikel ini