Kerap Buat Hal Di Bilik Kecemasan Hospital, Akhirnya Lelaki Kaki Mabuk Kena Penjara!

Seorang lelaki berusia dalam 40-an dijatuhi hukuman penjara kerana menyebabkan gangguan di bilik kecemasan dan ingkar saranan kakitangan hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan selepas mabuknya hilang.

Hakim kanan di Jabatan Hal Ehwal Jenayah Mahkamah Daerah Chuncheon 1, Chung Moon-sik, berkata bahawa dia menjatuhkan hukuman penjara terhadap lelaki umur 48 tahun itu atas tuduhan menghalang perniagaan dengan enam bulan penjara.

Lelaki itu dipanggil 119 paramedik untuk melawat hospital apabila darahnya keluar sewaktu memberus gigi di rumah pada awal 9 Oktober tahun lalu. Kakitangan hospital mengesyorkannya agar berada di bilik menunggu untuk penjaga di bilik kecemasan.

 “Adalah lebih baik untuk mendapatkan rawatan perubatan selepas sedar dari mabuk,” bagaimanapun lelaki itu duduk di atas lantai, bersumpah dan menjerit selama kira-kira 30 minit, mengatakan dia dikatakan tidak mahu terima rawatan perubatan.

Foto hiasan: Xframe

Dia dijatuhi hukuman penjara pada awal 2019 kerana memukul dan memaki hamun di bilik keselamatan di sebuah bilik kecemasan di sebuah hospital di Seoul dan Chuncheon, dan melakukan jenayah itu sekali lagi dalam masa hanya tiga bulan, walaupun dia dibebaskan dari penjara pada Jun tahun lepas.


Hakim Chung menegaskan bahawa walaupun jenayah di bilik menunggu penjaga mengganggu kelancaran operasi bilik kecemasan, ia juga boleh menyebabkan kerosakan serius kepada pesakit.

“Sejauh mana kerosakan itu tidak boleh dikatakan kecil, kita tidak dapat mencari sebarang data yang memberi pampasan atau telah diampunkan sehingga tarikh hukuman. Kami memutuskan hukuman dalam pertimbangan refleksi yang serius,” kata hakim.


Kongsikan artikel ini