COVID-19 Punca Makin Ramai Membujang Termasuklah Kahwin Tak Mahu Tambah Zuriat!

Laporan kajian menunjukkan bahawa 8 dari 10 lelaki dan perempuan yang belum berkahwin mengakui bahawa COVID-10 yang melanda dunia sejak awal tahun lalu menyebabkan mereka tidak dapat berjumpa jodoh apatah lagi mempunyai pasangan kekasih.

Keputusan ini dikeluarkan Institut Hal Ehwal Kesihatan dan Sosial Korea bersama Persatuan Korea yang mengadakan ‘Forum Penduduk ke-24’ pada 13 Mei 2021.

Pada mesyuarat itu, agensi pengundian Embrain mengeluarkan kaji selidik lelaki dan wanita dewasa Korea pada Februari mengenai percintaan, perkahwinan, dan perubahan melahirkan anak semasa Covid-19.

Choi Seul-ki, profesor Sekolah Pengajian Antarabangsa Siswazah di Institut Pembangunan Korea, dan Gye Bong-oh, profesor Universiti Kookmin, yang meminta isu ini dilakukan siasatan.

Kandungan penyelidikan menyeluruh dalam pelbagai aspek di kalangan orang yang belum berkahwin tanpa kekasih, 60.7% lelaki dan 33.6% wanita menyatakan niat mereka untuk berkahwin dengan hampir berganda perbezaannya.

Foto Hiasan X-Frame


Malah, tekanan perkahwinan meningkat terhadap golongan wanita kerana COVID-19. Jumlah yang tidak mahu berkahwin juga sebaliknya. Lebih mengejutkan lagi, hampir kesemua lelaki dan wanita yang menyertai kajian ini memberitahu masih belum berjumpa pasangan sejak tahun lalu. Hanya dua dari sepuluh yang menyertai janji temu yang begitu popular dalam budaya Korea yang digelar Sogaeting.

Pakar penyelidik turut mendedahkan semakin lama COVID-19 merebak, semakin sukarlah mereka bertukar status dari solo ke pasangan kekasih serta berkahwin.

Perubahan proses kehidupan lelaki dan wanita yang belum berkahwin secara semula jadi boleh membawa kepada perkahwinan dan kelahiran yang lebih sedikit.

Di samping itu, mereka juga akan menangguhkan perkahwinan mereka kerana COVID-19 dengan menyumbang lebih daripada mereka yang mengatakan mereka akan pasrah sehingga 27.5 peratus (7.2 peratus).

Lebih mengejutkan lagi, pasangan berkahwin juga telah memberi kesan negatif kepada rancangan anak-anak mereka seperti melambatkan tarikh lahir atau memutuskan untuk tidak mempunyai zuriat.

Kongsikan artikel ini