Kontroversi! Pemuja Jimin BTS Kurang Ajar Ubah Bendera Korea Dengan Mengumumkan Sebagai bendera LGBT Rasmi Korea!

Influencer dari Britain bernama Oli London menjadi topik hangat kerana melakukan 15 jenis pembedahan plastik enam tahun lalu disebabkan dia mahu kelihatan seperti  beridentiti orang Korea menerima kecaman hebat dari netizen di UK dan Korea pada 24 Jun 2021.

Pada kebiasaan, orang Korea pasti merasa berbangga apabila bangsa asing mahu kelihatan seperti orang Korea atau nampak seperti Jimin BTS. Namun, ia tidak berlaku kepada Oli London yang buat pembedahan plastik wajah Jimin BTS.

Pada 18 Jun lalu, Oli telah muat naik lambang kebanggaan Korea atau lebih tempat bendera Korea Selatan yang dipanggil Taegeukgi dengan diubah warna menjadi warna pelangi yang menjadi simbol kepada golongan LGBT.

Menerusi foto tersebut dia telah menulis, ini adalah bendera rasmi baginya. Malah dia memberitahu bahawa dia bukanlah klon tetapi memang orang Korea. Dia turut berterima kasih kepada mereka yang menyokongnya selama ini dengan mengetahui betapa sukarnya bagi dirinya untuk menjadi orang Korea.

Posting berkenaan meninggalkan pelbagai komen dan reaksi dari pelbagai pihak termasuklah orang Korea sendiri.  Menurut informasi, kenyataan identiti Korea di London sendiri tidak diguna pakai walaupun anda orang Korea.

Oli London Obses Jimin BTS

Lebih mengejutkan, Sandra Song dari majalah Korea menyatakan bahawa orang Korea sendiri tidak mengambil remeh terhadap perkara tular tentang Korea. Adakah mudah bagi anda memilik identiti Korea dengan menjalani pembedahan plastik?

Anda tidak boleh dibantu kerana menunjukkan kekasaran mengubah bendera kebangsaan negara lain secara melulu. Ia seolah-olah tidak wajar untuk merosakkan makna corak Taegeukgi dan makna warna dalam erti kata kekeringan dan sensitiviti serta menggunakannya sebagai alat untuk menyatakan identiti jantina seseorang tanpa mempelajarinya.

Ungkapan “bendera LGBT rasmi Korea” juga tidak jelas atas alasan mereka mengatakan sedemikian rupa. Tidak dinyatakan pula organisasi mana yang dihubunginya untuk menentukan ia adalah “rasmi,”

Bendera itu dimuat naik ke Wikipedia sebagai “bendera LGBT Korea” pada 2014. Walau bagaimanapun, bantahan telah disiarkan dengan mengatakan bahawa bendera itu adalah palsu. Ia sesuatu yang orang Korea akan marah.

Untuk makluman, jumlah wang yang dibelanjakan oleh London untuk pembedahan plastik supaya kelihatan serupa dengan Jimin adalah 150,000 dolar.

“Apabila saya pergi ke Korea (selepas pembedahan plastik), semua orang di jalanan mengenali saya sebagai Jimin. Semua orang fikir saya adalah Jimin,” kata London.

Tahun lepas, beliau memberitahu sebuah media bahawa dia mempunyai majlis perkahwinan dengan papan tanda berdiri gambar Jimin di jalan di Las Vegas, Amerika Syarikat sehingga menyebabkan ramai ketawakan dirinya.

Pihak media telah cuba menghubungi London untuk mengulas isu ini tetapi tidak dijawab. Mungkin ramai tertanya-tanya tentang artikel yang ditulis oleh orang luar yang tidak waras menulisnya. Amat sukar untuk membiarkan Taegeukgi dirosakkan secara melulu.

Kongsikan artikel ini