Itu Baju Arab Bukan Turki, Penampilan Pelawak Lee Yong Jin Dianggap Perkauman!

Penampilan pelawak Korea bernama Lee Yong JIn yang memakai baju dari Turki dengan menjual aiskrim mengundang kontroversi. Imej tersebut telah ditampilkan pelawak ini dalam video di laman youtube Turkies on The Block yang menimbulkan isu perkauman.

Pihak yang memuat naik video berkenaan aitu Studio Waffle pada 12 September 2021 telah memberikan penjelasan yang panjang telah video berkenaan.

Pasukan produksi berkata, “Kami minta maaf kerana secara tidak sengaja menyebabkan anda bimbang tentang masalah pakaian ‘Turki di Blok’.”

Antara penampilan pelawak berkenaan

“Mendengar pendapat anda, ‘Turki di Blok’ kami sedang bersiap sedia untuk kostum baru.”

“Terima kasih atas minat dan pendapat anda, dan kami akan terus bekerja keras untuk kandungan yang menyeronokkan,” kata produksi.

Ramai warga asing meninggalkan komen mengenai pakaian Lee Yong-jin dalam video episod Hyun-ah & Dun yang dimuat naik pada 10 September 2021.

Lee Yong-jin berpakaian seperti seorang lelaki pertengahan umur yang menjual aiskrim Turki, meniru aiskrim Turki. Walau bagaimanapun, ini tidak ada kena mengena dengan budaya Turki.

Netizen Turki berkata, “Sebagai orang Turki, konsep ini agak tidak selesa. Beliau menegaskan bahawa pakaian yang dia pakai bukan pakaian tradisional untuk menjual ais krim Turki, tetapi pakaian Arab.

Beberapa netizen berkata, “Kami bukan orang Arab. Kami tidak memakai pakaian itu bahkan selama Empayar Uthmaniyyah. “Tolong hormati budaya kita,” tegasnya.

Terdahulu, “Turki di Blok” adalah berdasarkan konsep “You Quiz on the Block” TVN dan pelawak Lee Yong-jin muncul sebagai hos untuk menemubual tetamu.

Apabila kontroversi timbul, pasukan produksi dengan cepat mengeluarkan kenyataan permohonan maaf.

Kongsikan artikel ini