Kajian Kata Banyak Abam Sado Kentut Busuk & Kuat? Ini Punca Kentut Busuk & Bunyi Kuat!

Ada orang yang kentut dengan kuat. Dalam kes ini, baunya busuk, tetapi bunyinya terlalu kuat, jadi sering sukar untuk melepaskan kentut dan menahannya. Anda boleh ketawa hanya berkata, “Bunyinya kuat,” tetapi anda harus berhati-hati kerana penyakit itu mungkin menjadi puncanya.

Kentut adalah campuran udara yang dilengkapi dengan makanan dan gas yang dihasilkan semasa penapaian kandungan usus, dan apabila kentut dilepaskan melalui apertur kecil, kulit sekeliling dan sphincter bergetar dan bunyi dihasilkan.

Bunyi kental meningkat kerana pelbagai sebab. Jika jumlah gas yang dikeluarkan adalah tinggi atau daya untuk menolak gas keluar adalah kuat, bunyi kentut boleh menjadi tinggi, dan disebabkan oleh penyakit alat sulit seperti buasir, laluan pelepasan gas sempit dan bunyi kentut boleh menjadi kuat. Khususnya, jika alat sulit mempunyai “chi-nucleus” yang menghasilkan ketulan saiz kacang, alat sulit boleh menjadi lebih sempit dan bunyi kental boleh menjadi lebih kuat. Dalam kes ini, bukan sahaja bunyi kentut menjadi lebih kuat, tetapi ia boleh menyebabkan kesakitan yang teruk, penyakit kulit di sekitar ubat, dan sensitiviti sisa, jadi ia perlu diperiksa dan dirawat dengan segera.

Foto hiasan Naive Studio


Sebaliknya, orang percaya bahawa kentut bau lebih teruk apabila mereka kecil. Walau bagaimanapun, pakar menjelaskan bahawa bunyi kental dan bau tidak berkaitan. Bau kental sebahagian besarnya disebabkan oleh makanan yang dimakan, bukan bunyi. Semakin banyak protein yang anda makan, bakteria anaerobik yang lebih banyak di kolon memecahkannya dan menyebabkan bau busuk. Di samping itu, walaupun keseimbangan bakteria berfaedah dan bakteria berbahaya di dalam usus rosak, bau kentut boleh meningkat disebabkan oleh peningkatan bakteria berbahaya, dan jika pergerakan usus dipenuhi dengan najis dalam rektum yang terletak pada dubur kerana sembelit, bau boleh menjadi lebih teruk.

Foto hiasan Naive StudioKentut tidak boleh dilepaskan dari mana-mana sahaja, tetapi mereka tidak boleh ditahan semula terlalu banyak. Tabiat menahan kentut tanpa mengalirkannya boleh menyebabkan sembelit atau memburukkan mereka. Ini kerana jika anda menahan kentut anda, gas nitrogen terbina dalam usus anda dan membengkak usus anda, yang mengurangkan fungsi motor usus anda. Oleh itu, walaupun kentut kuat atau berbau, mereka harus mencari tandas tanpa orang dan melepaskannya tepat pada masanya.

Kongsikan artikel ini