Pendapatan Kahwin Campur Tidak Stabil, 65% Suami Korea Minta Cerai Dari Isteri Bangsa Asing!

Pasangan berbilang budaya yang menerima kaunseling untuk perceraian didapati mempunyai pasangan yang berkahwin semula dan kemiskinan ekonomi yang serius berbanding pasangan domestik.

Dalam “Statistik Kaunseling Perceraian Keluarga Pelbagai Budaya 2020” yang dikeluarkan oleh Pusat Kaunseling Undang-undang Keluarga Korea pada 10 Mei 2021, sebanyak 708 sesi kaunseling perceraian telah dijalankan oleh isteri asing dan suami Korea tahun lepas.

Antaranya, 460 kes (65.0%) diminta oleh suami Korea, 1.9 kali lebih banyak daripada bilangan isteri asing (248 kes dan 35%) yang memohon kaunseling. Dalam bentuk perkahwinan, 185 pasangan (26.1 peratus) telah berkahwin buat kali pertama, diikuti oleh 161 pasangan (22.8 peratus). Terdapat 68 pasangan (9.6%) yang berkahwin semula lelaki dan wanita, dan 36 pasangan (5.1%) yang berkahwin semula.

Foto hiasan X-Frame

Pusat Kaunseling Undang-Undang Keluarga Korea turut menjelaskan bahawa peratusan pasangan suami isteri dalam kaunseling perceraian untuk keluarga pelbagai budaya adalah 37.5%, yang jauh lebih tinggi daripada peratusan pasangan suami isteri (19.7%) dalam kaunseling perceraian untuk keluarga biasa.”

Berpandukan pekerjaan, bilangan terbesar isteri asing adalah suri rumah (178 dan 25.1%) dan suami Korea (152 dan 21.5%). Khususnya, 83.8% isteri asing dan 61.9% suami Korea berkata pendapatan mereka tidak stabil, termasuk suri rumah, pekerja menganggur, buruh mudah, dan pekerjaan yang tidak diketahui.

Foto hiasan dari XFrameAnalisis dari Pusat Kaunseling Undang-Undang Keluarga Korea mendapati Keluarga pelbagai budaya yang isterinya warga asing mempunyai faktor yang lebih bercanggah seperti perbezaan umur dan kemiskinan ekonomi sejak perkahwinan terjalin. Sementara itu, jumlah sesi kaunseling perceraian yang dikendalikan oleh keluarga pelbagai budaya pada tahun lepas adalah 904 orang, menurun 26.4% daripada tahun sebelumnya (1,229).

“Bilangan sesi kaunseling perceraian dipercayai berkurangan disebabkan tempoh kaunseling bersemuka yang terhad akibat jangkitan novel COVID-19 tahun lalu.” Kata Kim Jin-young selaku kaunselor di Pusat Kaunseling Undang-Undang Keluarga Korea.

Kongsikan artikel ini