Syarat Tak Boleh Seks, Molnupiravir Ubat antivirus Pertama Pesakit COVID-19 Jika…

Syarikat farmaseutikal A.S. telah menetapkan “larangan hubungan seksual” dalam kriteria kelayakan penyertaan klinikal untuk rawatan lisan COVID-19 “Molnupiravir.”

Menurut media, Merck menyatakan bahawa lelaki harus “bersetuju untuk mengekalkan kehidupan yang asetik dan bersetuju untuk kontrasepsi” selama sekurang-kurangnya empat hari selepas pentadbiran lepas, manakala wanita harus “tidak hamil atau menyusu, dan tidak ada kemungkinan kehamilan.”

FOTO HIASAN SSEN STUDIO

Kemudian, mengapa syarikat farmaseutikal menentukan langkah berjaga-jaga ini? Jika anda mengambil ubat dan hamil atau hamil, nampaknya ada kemungkinan menyebabkan kecacatan kongenital.

Simon Clark, seorang profesor Universiti, memberitahu Pusat Sains dan Media British (SMC), “Perlu diingat bahawa peserta klinikal telah diharamkan dari hubungan seks atau mengarahkan kontrasepsi,” sambil menambah, “Ia adalah amalan rutin untuk beberapa ubat lain, termasuk kemoterapi kanser.”

FOTO HIASAN SSEN STUDIO

Molnupiravir dikenali untuk mengurangkan kemungkinan kemasukan ke hospital untuk pesakit COVID-19 sebanyak separuh.

Terdahulu, Merck berkata pasukan pemantau luar telah menghentikan ujian itu lebih awal kerana keputusan dadah itu terlalu positif. Beliau juga berkata beliau akan memohon kelulusan untuk penggunaan pil kecemasan itu kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA).

FOTO HIASAN SSEN STUDIO


Jika diluluskan oleh pengawal selia, Molnupiravir akan mencatat rekod sebagai ubat antivirus pertama untuk pesakit COVID-19 yang dibebaskan. Ia pada asalnya dibangunkan untuk merawat influenza. Ia bertindak dengan cara yang mendorong kesilapan penyulitan genetik virus COVID-19.

Kongsikan artikel ini